در این مقاله قصد داریم تا با شما مروری بر مدارک مایکروسافت و دوره های سطح MCSA آن داشته باشیم و به شما بگوییم که MCSA چیست؟ دوره MCSA چیست؟ تفاوت مدرک MCSA و MCSE چیست؟ و چرا متخصصین IT جهت مدیریت هر چه بهتر و افزایش توانایی های خود در حوزه کار با سیستم عامل سرور مایکروسافت به آن نیازمندند. پس با ما همراه باشید.
پیش از آن که بگوییم MCSA چیست؟ ابتدا بهتر است تا نگاهی به محصولات این شرکت داشته باشیم. مایکروسافت با ارائه ویندوز به عنوان محبوب ترین سیستم عامل جهان و همچنین محصول Microsoft Windows Server خود به عنوان یکی از استاندارترین سیستم عامل های سرور در صنایع مختلف IT، تقریباً در هر محیط کاری حضور دارد. حتی زمانی که حوزه کلود را نیز مورد بررسی قرار می دهیم، مشاهده می کنیم که این شرکت با محصول آژور (Microsoft Azure) توانسته مزایای چشمگیری را در راستای ارتقاء و چابکی فرآیندهای کسب و کار به ارمغان آورد. همانطور که می دانید، بیشتر متخصصان IT در اوایل دوران کاری خود، حداقل مدیریت و پیکربندی یکی از محصولات مایکروسافت را تجربه کرده اند و بسیاری از آنها، حوزه تخصصی کاری خود را در زمینه نصب ، پیکربندی ، مدیریت و در نهایت طراحی محصولات و سیستم های مایکروسافت را انتخاب می کنند.
ممکن است بارها در ابتدای شروع دوره های آموزش شبکه، در رابطه با اهمیت مدارک مایکروسافت مقالات مختلفی را خوانده باشید و با آن ها آشنا باشید. اما به طور خلاصه باید گفت که مدارک مایکروسافت به عنوان اثبات کننده دانش و مهارت های مورد نیاز کار با محصولات مایکروسافت برای هر متخصص IT الزامی است زیرا در بیشتر موارد، کارفرمایان به دنبال متخصصان IT با مدارک معتبر یا آموزش نیروهای فنی خود برای کسب مدارک متناسب با اهداف کاری سازمان خود می باشند.
لذا در اینجا به طورکامل نقشه راه مدرک MCSA که مجموعه گسترده ای از مدارک MCSA ، مسیر اخذ مدارک و فرصت هایی شغلی موجود برای هر مدرک را پوشش می دهد، می پردازیم.
MCSA چیست؟
MCSA مخفف عبارت Microsoft Certified Solutions Associate و به معنای مدرک سطح دستیاری مایکروسافت است که اثبات کننده مهارت های فنی و دانش متخصصان در سطح مقدماتی IT از محصولات مایکروسافت به حساب می آید.
مدارک MCSA از مدارک ارزشمند مایکروسافت هم برای کارمندان و هم برای کارفرمایان محسوب می شود زیرا علاوه بر ارائه دانش و مهارت های بنیادین متناسب با سطح تجربه متخصصان IT، سطح دانش و مهارت متقاضیان را برای کسب اولین تجربه کاری در زمینه مدیریت محصولات مایکروسافت تأیید می کند.
سطوح مدارک مایکروسافت همانند هرمی است که بالارفتن از هرم و اخذ مدارک در سطوح بالاتر منجر به اخذ مدارک پیچیده تر، تخصصی تر و پیشرفته تر می گردد که مدرک MCSA دومین سطح این هرم را تشکیل می دهد.
همچنانکه پایه هرم مدارک مایکروسافت را مدرک سطح مقدماتی Microsot Technology Associate) MTA) با ارائه دانش و مفاهیم پایه ای محصولات مایکروسافت به مخاطبان تشکیل می دهد ، مدرک Microsoft Certified Solutions Developer) MCSD) نیز به عنوان مدرک سطح مقدماتی توسعه دهندگان مایکروسافت با سطوح مشابه MCSA قرار دارد.
بالاترین بخش هرم متعلق به مدرک MCSE می باشد که بصورت تخصصی به توسعه دانش و مهارت های سطح MCSA می پردازد.
تفاوت بین MCSA و MCSE چیست؟
مدارک MCSA و MCSE به ترتیب مدارک سطح مقدماتی (entry-level) و تخصصی (expert-level) مایکروسافت هستند که نه تنها الزامات، مطالب و مهارت های کاملاً متفاوتی را پوشش می دهند بلکه متقاضیان را برای نقش های مختلف شغلی IT نیز آماده می کنند.
مدرک سطح دستیاری مایکروسافت، MCSA یک مدرک سطح مقدماتی است که دانش و مهارت های لازم مورد نیاز متخصصان تازه کار IT در اولین سال کاری با محصولات مایکروسافت را تأیید می کند. به همین دلیل مایکروسافت حداقل یک سال تجربه کاری در زمینه محصولات مایکروسافت را برای اخذ این مدرک به متقاضیان پیشنهاد می دهد.
اگرچه تجربه کاری در روند آزمون از امتیازی برخوردار نمی باشد اما برای کسب مدرک MCSA ، متخصصان IT معمولاً باید سه امتحان را پشت سر بگذارند. اخذ این مدرک ، متخصصان IT را برای مشاغلی مانند ادمین شبکه یا ادمین سیستم ، کارشناس پشتیبانی کاربران (Help Desk) یا سایر نقشهای پشتیبانی آماده می کند. بعلاوه، مدرک MCSA پیش نیاز اخذ مدرک MCSE مایکروسافت می باشد.
مدرک MCSE، مدرک سطح تخصصی (Expert-level) مایکروسافت است که بر خلاف مدرک MCSA که نیاز به گذراندن سه سری آزمون دارد، اخذ این مدرک تنها نیازمند کسب موفقیت در یک آزمون می باشد. MCSE سطح بالاتری از دانش و تخصص را نسبت به مدرک سطح دستیاری MCSA ارائه می نماید. مطالب بسیار مشکل تر و عمیق تر از MCSA بوده و شایستگی لازم برای اخذ نقشهای مدیریتی مانند مدیر IT یا نقشهای ارشد فنی محصولات مایکروسافت را فراهم می نماید.
اما برجسته ترین تفاوت بین مدارک MCSA و MCSE چیست؟ تا سال 2017 این تفاوت تنها به شیوه تمدید اعتبار این مدارک ختم می شد بطوریکه تا قبل از سال 2017، تمامی مدارک MCSE از اعتبار سه ساله برخوردار بودند اما از سال 2017 به بعد همانند مدارک MCSA ، تمامی مدارک MCSE تا زمان اعتبار محصولات مایکروسافت یا دقیق تر بگوییم اعتبارآزمون اخذ مدارک فناوری های مایکروسافت معتبر خواهند بود.
تفاوت دو مدرک محبوب MCSA مایکروسافت و CCNA سیسکو چیست؟
با توجه به تفاوت گسترده بین مدارک MCSA مایکروسافت و CCNA سیسکو، بسیاری از متخصصان IT علاقه مند به اخذ این دو مدرک در کنار یکدیگر هستند. علیرغم وجود اشتراک در برخی از مدارک شبکه مایکروسافت با مدرک CCNA، اما دوره CCNA به عنوان دوره اصلی تایید کننده دانش متقاضیان در زمینه محصولات شبکه ای جهت ایجاد آمادگی لازم متقاضیان برای نقش های مختلف IT در حوزه شبکه محسوب می گردد.
بیشترین تفاوت بین مدارک CCNA و MCSA به رویکرد شرکت های مربوطه در مورد نوع مدارک برمی گردد. مدارک مایکروسافت عمدتا مبتنی بر محصول(product-based) هستند بدین مفهوم که، بسیاری از مدارک MCSA مبتنی بر دانش و مهارت های مربوط به محصولات مایکروسافت هستند( Windows ، Server ، SQL Server ، Dynamics و Office ) می باشند.
در نقطه مقابل، برنامه اخذ مدارک شرکت محبوب سیسکو ، بسیار پایدارتر و بیشتر یک رویکرد نقش محور دارد. مدارک سیسکو زمینه های مختلفی شامل routing and switching ، امنیت ، Collaboration و وایرلس را پوشش می دهد. همچنین مدارک سیسکو عمدتاً دانش متقاضیان را در زمینه های مختلف سیستم های شبکه ای مورد تایید قرار می دهد.
اما تنها شباهت بین مدارک MCSA و CCNA در مقدماتی بودن سطح هر دو مدرک یکی در حوزه محصولات مایکروسافت و یکی در حوزه شبکه می باشد. با توجه به اینکه ادمین های سیستم و شبکه، معمولاً مسئولیت مدیریت محصولات ارائه شده توسط هر دو کمپانی سیسکو و مایکروسافت را بر عهده دارند، لذا کسب دو مدرک MCSA و CCNA با نقش های شغلی مرتبط در بین متخصصان IT بسیار متداول گشته است.